Dení svícení!

Diskusní forum Daewoo Nexia clubu.

Moderátoři: Blue Lanos, Admins

Odpovědět

Jste pro dení svícení?

Ano
75
77%
Ne
23
23%
 
Celkem hlasů: 98

Uživatelský avatar
Granko
Příspěvky: 430
Registrován: stř črc 02, 2003 09:55
Bydliště: Bratislava

Příspěvek od Granko »

ako vodic auta som za, ako vodic motorky uz az tak nie. aj ked cez den jazdim s dialkovym, ak budu svietit vsetci, tak ma skor niekto zostreli, lebo ma prehliadne....
Reklama
 

Uživatelský avatar
Krtek
Příspěvky: 3382
Registrován: sob zář 18, 2004 13:12
Bydliště: Příbram / skoro Beroun
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Krtek »

Ještě mně napadá myšlenka... co kolisti ? Pokud vim, motorky musej už dávno svítit za dne. Proč nemusej cyklisti ?
Jezdim:
Modrá Suzuki Vitara 2017 alias Vitoušek alias Mastodontek
ex
Zelenej Soptík - Daewoo Nubira 3 alias Lacetti sedan LPG

Manželky:
Modrej Žužlík - Chevrolet Matiz alias Spark 1.0 SE Elite.
http://www.krtkovo.estranky.cz
Bydlim - skoro Píbram
Uživatelský avatar
Granko
Příspěvky: 430
Registrován: stř črc 02, 2003 09:55
Bydliště: Bratislava

Příspěvek od Granko »

hehe, 50W dialkovych na velkej parabole este mozno pomoze, ale velocipedista s led diodou vpredu asi nie je velka vyhra :)
Uživatelský avatar
Kessler
Příspěvky: 1676
Registrován: úte lis 08, 2005 10:43
Bydliště: Brno-střed Československo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kessler »

U cyklistů je to těžký...s dynamem se člověk nadře, ledblikátka nejsou moc vidět a v klasické svítilně aby člověk neustále měnil baterky...takže jako cyklista to buď risknu nebo obleču reflexní vestu...
'89 Daewoo Racer 1.5 -> '98 Škoda Felicia 1.3 -> '77 Mercedes-Benz W123 240D - Das Auto
Uživatelský avatar
Ivan
Příspěvky: 3937
Registrován: úte zář 02, 2003 23:56
Bydliště: Brno-Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivan »

Já jako cyklista mám dynamo a šlapu a šlapu... :D

Daewoo [deu] = velký přítel
Nexia² project

Uživatelský avatar
Serpico
Příspěvky: 4768
Registrován: sob pro 31, 2005 19:25
Bydliště: Praha 4

svícení

Příspěvek od Serpico »

....na kole mám zpětný zrcátko malý parabolický a svítící auta mi vyhovujou - líp jsou vidět....úhlů pohledů může být víc...jinak standart dynamo nemám, jenom diody...jezdím v terénu i na silnici....

mějte se fajn
97 nexia 1,5 8V GL 3D - servo, airbag, stavitelný volant, DO - alarm, radio CD sencor - bluthoth
nessii servizuji s palikxem v Mellicaro - servizione...

serpico
Uživatelský avatar
pik
Příspěvky: 152
Registrován: pon úno 05, 2007 11:17
Bydliště: Mělník

svítit?

Příspěvek od pik »

Já tedy jako cyklista bych dynamo tahat nechtěl, jezdím na kole do roboty není to zas až tak daleko ale dřít dynamo to ne.Mám docela dobrý světlo má tři funkce/halog.žárovka,svítící nabo blikající Led diody/dobíjecí aku.Přes den by to ale fakt moc vidět nebylo.Jsem u motorových vozidel pro celodení svícení od podzimu do jara.Motocykly pořád!
Topol
Příspěvky: 1842
Registrován: pát led 07, 2005 21:44
Bydliště: Nový Bor

Příspěvek od Topol »

Weblink píše:Celorocne svietenie je podla mna uplna blbost... Predstavte si ze vonku je 40 stupnov a ja na aute svietim sak ked svieti mrtne vela slnko tak to nieje ani vidiet ze svietim.. zbytocne palit baterku/ziarovky :? Este cez zimu to pochopim ze biva aj cez den podmrakom ale cez leto :roll:
Pěkný den :D
Je sice pravda,že jsou momenty kdy i to svícení je zbytečný.Ale aby se předešlo diskusím kdy je vidět a kdy ne tak zkrátka pořád a šmytec :lol:
Dřív bylo za zhoršené viditelnosti a byli řidiči kteří jezdili pomalu potmě a říkali že vidí. :(
Ať nám jezdí a nezlobí :P
Uživatelský avatar
jegi
Příspěvky: 191
Registrován: ned led 21, 2007 11:45
Bydliště: Nové Zámky
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jegi »

Človek miení,prezident mení!Celoročné svietenie nebude!Nepodpísal zákon,kým to ešte raz prerokujú v parlamente bude možno zase zima.Škoda...
ex Espero 1.5 GLX
Mazda 6, 1.8
Moje hobby: http://www.cactuslandia.websnadno.cz
Obrázek
Uživatelský avatar
Serpico
Příspěvky: 4768
Registrován: sob pro 31, 2005 19:25
Bydliště: Praha 4

dení světla

Příspěvek od Serpico »

....tak jsem se rozhodl pro montáž denních světel HELLA - dále se ptám kolegů na slovensku - máte už povinnost svítit ve dne a uznáváte denní světla? ( jezdím tam )
Důvody pro montáž:
1 pokuta za nerozsvícení 2 000Kč
2 zřetelnější blikače - ( hlavní světlomety snižují kontrast blikačů )
3 výraznější za sluníčka oproti hlavním světlometům H4 ( zkoušel jsem )
4 úspora benzínu 0,3 až 0,5 litrů / 100km ( odhad s palikxem a ECU )
5 úspora samotných H4 - neustále potkávám jednooká auta, přehřáté H4 z městkých kolon - technicky neřešitelné - již jsem uváděl legislativa předběhla technické parametry stávajících H4 světlometů a to nemluvím o nákladnějších výbojkách....

Zápory:
1 další světla - funčknost
2 cena Hella 2 100 Kč + rezervní žárovka 6W / 12 V 67,-- Kč / Krč
3 montáž místo mlhových světel a přizpůsobení univerzálu ( v případě HELLA to jde docela dobře - počítají i se zaoblením nárazníku ( šikmá rovina - přispůsobení vnitřního zrcadla )

Mějte se fajn
97 nexia 1,5 8V GL 3D - servo, airbag, stavitelný volant, DO - alarm, radio CD sencor - bluthoth
nessii servizuji s palikxem v Mellicaro - servizione...

serpico
Uživatelský avatar
Cudro
Příspěvky: 326
Registrován: úte led 10, 2006 12:27
Bydliště: Bratislava

Příspěvek od Cudro »

Na Slovensku je povinne svietenie od 15.10 do 15.4, cize v zimnom obdobi. Ale ako som si vsimol, vela aut svieti cely rok, hlavne v Bratislave. Ja som tiez zastancom celorocneho svietenia. V dnesnej hustej premavke je to bezpecnejsie. Hlavne chodci vidia skor prichadzajuce auto. Myslim ze tie usetrene peniaze nestoja za nejaky vyhasnuty ludsky zivot. Radsej teda svietim cely rok. Uz sa mi niekolko krat stalo ze svietiace svetla mi pomohli pri odvrateni nehody.
Chevrolet Evanda CDX 2.0, olivovostrieborná metalíza.
Predtým Daewoo Nubira I, Skoda 120 GLS
Uživatelský avatar
Slam
Příspěvky: 2757
Registrován: čtv úno 23, 2006 13:07
Bydliště: Hradec Králové

Příspěvek od Slam »

Krtek píše:Dlouho jsem byl skoro odpůrcem celoročního svícení. Bohužel náš národ mi trvale dokzoval že nedokáže pochopit jednoduchou formulaci "snížená viditelnost". Tak jsem pravidelně potkával v mlze nebo chumelenici auta bez světěl, vrcholem byl kretén někdy v červnu kolem 21h, mlha a samo ani ty obrysovky tam něměl.... Takže abych nemusel ty voly mlátit po palici, jsem pro.
A Ty si snad myslis, ze techhle individui se to nejak dotklo? U nas mas povinne sviceni uz rok a ja teda stale potkavam hafo aut bez svetel i pozde vecer a pod mrakem, takze vysledkem je jenom buzerace obycejnych ridicu, prase zustane prasetem... Predpisy vychovavajici z lidi nemyslici tupe bytosti bez vlastni schopnosti usudku a zodpovednosti, tento stav populace rozhodne nezlepsi. Prikladem ze zivota budiz treba prednost chodcu na silnici - mnohem vic zraneni chodcu, mnohem vic karambolu aut je toho jen logickym statistickym dusledkem. BTW proc vlastne dle stejne ideje (slovo "myslenka" si netroufam ani pouzit) nema ridic prednost na chodniku? Proc se chodnik nazyva chodnik a vozovka vozovkou? Aby se po vozovce courali po ranu duchodci v 20metrovych rozestupech, aby maminy s taskama mely desnou srandu z toho, jak kazdou chvili zabrzdi auto, protoze ony vykecavaji par metru od zebry? Ja sam jsem sice vetsinou v roli chodce (nebo kolare), ale o to vic mi je trapne, kdyz napr. nekteri totalne zmagoreni ridici (ani se jim nedivim!) mi na prechodu davaji prednost na svetelne krizovatce, kde oni maji zelenou a mne sviti cervena! Ztukla auta pred prechodem je posledni dobou taky uz skoro bezny kolorit nasich silnic. Tzn. ze "bezpecnostni" opatreni vyvolavaji v realu nebezpecne situace, nebot ridici jsou vystraseni (a tim nebezpecni vsem ostatnim) a chodci s posvecenim spatnych predpisu razem ztratili pud sebezachovy. :roll:

Jinak za jasneho slunecneho dne mi sviceni prijde taky jako pekna blbost, stejne neni poznat, ze clovek sviti, paraboly jsou v takovem pocasi akorat pekne rozhaveny. Driv svitilo auto ve dne z vystraznych duvodu, aby treba upozornilo na mimoradnou situaci (ze nekde vepredu je najeka prekazka na silnici, ze specha do nemocnice apod.). Dneska kdyz vsichni sviti, tak je spis vic videt ten, kdo nesviti. Pokud nekdo hovori o lepsi viditelnosti, ma zajit za ocarem a neohrozovat lidi na silnici. Jeste cekam, az zacne byt povinne celorocni troubeni, to prece ma jeste lepsi "bezpecnostni" efekt, nebot o aute pak ostatni budou casto vedet jeste driv, nez ho uvidi svitit. :idea: :roll: Podobne zakaz mobilu - mobily jsou za jizdy vyslovne zakazane, ale mnohem nebezpecnejsi predmety a situace, jako vyhulovani, krmeni se, prevlekani, sex, vykecavani atp. neni nijak v predpisech konkretizovano, zrejme proto, ze by to nebylo tak modni a prip. ze vyrobcum mobilniho prislusestvim to zisky nijak nezvedne... Takze ja jsem pro zakazy, ale ne pro tendencne selektivni, jsem pro zvysovani bezpecnosti silnicniho provozu, ale ne temi nejpohodlnejsimi a veskrze kontraproduktivnimi zpusoby. :?
Daewoo Leganza 2.0 CDX (12/2002) • černá metalíza • 16V 93kW (T20SED)
Renault Clio III Grandtour 1.2 (07/2010) • červená • 16V 55kW (D4FD7)
PavelZ
Příspěvky: 1422
Registrován: čtv lis 06, 2003 10:36

Příspěvek od PavelZ »

Serpico, nevim jestli si koukal prave na tyhle:
http://www.tomservice.cz/?ref=8&child_id=382
Ale tady je maji za 1577. Mam je na aute a jsou v pohode.
Uživatelský avatar
Slam
Příspěvky: 2757
Registrován: čtv úno 23, 2006 13:07
Bydliště: Hradec Králové

Příspěvek od Slam »

Krtek píše:Ještě mně napadá myšlenka... co kolisti ? Pokud vim, motorky musej už dávno svítit za dne. Proč nemusej cyklisti ?
...protoze bicykl, jak znamo, nepatri mezi motorova vozidla, pro ktera je povinnost celodenniho sviceni stanovena. :) Tzn. ze cykliste maji povinnost svitit pouze za snizene viditelnosti (a "blikacky" jsou pripustne pouze tehdy, je-li vozovka dostatecne a souvisle osvetlena).
Daewoo Leganza 2.0 CDX (12/2002) • černá metalíza • 16V 93kW (T20SED)
Renault Clio III Grandtour 1.2 (07/2010) • červená • 16V 55kW (D4FD7)
Uživatelský avatar
Petr S.
Příspěvky: 3871
Registrován: stř zář 20, 2006 21:37
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr S. »

to Slam...mě příjde spíš naopak svítit za jasného a slunečního dne. By jsi se divil,jak je to auto vidět,když jedeš proti slunci a jak je špatně vidět,když nesvítí. Jsem jednoznačně pro denní svícení!
Hyundai Tuscon 1.6 TGDi alias tučnák
BMW F 800 GS
Ford Transit Connect T200 SportVan 1.8TDCi
ex Daewoo Leganza 2.0 16V CDX
http://www.czdrafel.cz/
http://planickasystem.webnode.cz
www.autobardo.cz
Odpovědět

Zpět na „NEXIA“