Vodicak od 17. utopia alebo kruta realita??? a co vy na to

Pokec o všem, co se jinam nehodí.

Moderátoři: Blue Lanos, pejee

Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

Ja som si vodičák robila ako 19 ročná, lebo som si naň musela najprv zarobiť. Asi od 17-tich som už jazdila mimo komunikácií na Zetore 25, čo bola náramná sranda a super som si to užívala, pretože k inému volantu som sa nedostala. Fakticky je, že to bola hlavne zábava a s nejakou zodpovednosťou sme si hlavu nelámali. Tak by to bolo (až na výnimky) aj v prípadoch 17-ročných vodičov na cestách. Mám takmer 17-ročného syna a veru si zatial neviem predstaviť, že by mal ísť sám na cestu ... Ono sa to nezdá, ale rok v takomto veku je veľký skok. Ja to na ňom vidím, ako sa mení jeho pohľad na život každým rokom.
Reklama
 

Uživatelský avatar
LIFELIKE
Příspěvky: 747
Registrován: čtv srp 11, 2005 07:57
Bydliště: TRNAVA
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LIFELIKE »

Anonymous píše:Ja som si vodičák robila ako 19 ročná, lebo som si naň musela najprv zarobiť. Asi od 17-tich som už jazdila mimo komunikácií na Zetore 25, čo bola náramná sranda a super som si to užívala, pretože k inému volantu som sa nedostala. Fakticky je, že to bola hlavne zábava a s nejakou zodpovednosťou sme si hlavu nelámali. Tak by to bolo (až na výnimky) aj v prípadoch 17-ročných vodičov na cestách. Mám takmer 17-ročného syna a veru si zatial neviem predstaviť, že by mal ísť sám na cestu ... Ono sa to nezdá, ale rok v takomto veku je veľký skok. Ja to na ňom vidím, ako sa mení jeho pohľad na život každým rokom.
Sorry.... zabudla som sa prihlásiť. Dobrovolne sa hlásim k tomuto príspevku ja.
CHEVROLET KALOS HB 1.2 SE+A/C 5D PLUS - červená SUPER RED
CITROEN C4 - 1,4; 16V; Seduction - rouge LUCIFER
Uživatelský avatar
schomi
Příspěvky: 183
Registrován: sob led 15, 2005 20:23
Bydliště: Krupka (tj blízko Teplic)
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od schomi »

Přemluvili jste mě pánové! Pokud by se přece jen měl vydávat ŘP tak jenom těm správným řidičům! ale to poznáš jak? A filtrovat se to při výdeji nedá! I kdyby měl ŘP pro 17 leté stát třeba 50 tisíc a platili by super extra opatřnení! tak by se vždycky našlo nějaký nezkušený frajerský hovado co by to překonalo tyhle překážky krásně a hravě! Samozřejmě záleží na lidech! ;)
Uživatelský avatar
Akri
Příspěvky: 4273
Registrován: stř zář 10, 2003 18:50
Bydliště: Česká Třebová
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Akri »

Prominte, ale mne je jedno jestli me na silnici smete sedmnactiletej, nebo padesatiletej, ja jsem tolerantni :D
ObrázekAKRI - (byl) Muž z Ria !
:!: AVEOtici všech zemí, spojte se :)
Uživatelský avatar
Mirek
Příspěvky: 406
Registrován: ned čer 05, 2005 14:09
Bydliště: Velké Meziříčí

Příspěvek od Mirek »

U nás je možné si od 17 let udělat řidičák na auto do 550 kg pohotovostní hmotnosti. Takových aut moc není a jejich cena taky není zanedbatelná (např. http://www.jawa-auto.com). Řekl bych, že moc 17 letých to nevyužívá.
Kalos sedan 1,4 16V r. v. 2005
Uživatelský avatar
kaso
Příspěvky: 1723
Registrován: pát bře 11, 2005 00:05

Příspěvek od kaso »

Ja od 17 rokov jazdim na aute oficialne.V 17 rokoch som vlastnil VP na auto.
ex: Daewoo Nexia
now: BMW 7
Damek
Příspěvky: 876
Registrován: pát srp 06, 2004 15:31

Příspěvek od Damek »

kaso píše:Ja od 17 rokov jazdim na aute oficialne.V 17 rokoch som vlastnil VP na auto.
Koho si podplatil??? :lol:

Každý dobre vie,že vačšina mladých čerstvo po vodičáku jazdí jak prasata a čím skor im vodičáky dáme tým to bude horšie.Nech mi nikto nehovorí,že v sedemnástich je človek vyzretý. Som v tom veku porobil asi najviac hovadín vo svojom živote. A než mi došlo,že nie všetko sa dá ubrzdiť a nie v každej zákrute sa dá ísť sto,tak to tiež potrebovalo ešte čas. Ešte,že stál Boh pri mne a auto som neroztĺkol a nikoho nezabil. Osobne si myslím,že práve v tejto kategórií ide o každý rok.Kedže tam ešte stále tak trocha patrím,tak to pozorujem aj na sebe. ;)
Habron
Příspěvky: 1498
Registrován: stř srp 11, 2004 18:16

Příspěvek od Habron »

Ciernygepard má úplnou pravdu. Taky se občas budím hrůzou, když si vzpomenu, jak nezodpovědný a jak neopatrný jsem byl, když mi bylo dvacet. Občas se divím, že jsem to přežil.
Uživatelský avatar
Dede
Příspěvky: 314
Registrován: ned úno 27, 2005 15:22
Bydliště: Košice

Příspěvek od Dede »

Ciernygepard píše:


Každý dobre vie,že vačšina mladých čerstvo po vodičáku jazdí jak prasata a čím skor im vodičáky dáme tým to bude horšie.Nech mi nikto nehovorí,že v sedemnástich je človek vyzretý. Som v tom veku porobil asi najviac hovadín vo svojom živote. A než mi došlo,že nie všetko sa dá ubrzdiť a nie v každej zákrute sa dá ísť sto,tak to tiež potrebovalo ešte čas.
V ten den ked mi dali vodicak som zobral mame auto ( feldu 1,3 50kW ale s elektrickymi oknami :lol: ) a isiel som ku kamosovi do garaze namontovat rozpernu tyc, sportove pruziny a tuhsie tlmice. no a potom som si vsade dokazoval ze som najrychlejsi a za takych situacii ze si radsej ani nechcem predstavit co by bolo keby nieco zrazu vislo oproti !! Pred vystavenim vodickeho preukazu by som povinne zaviedol testy na meranie agresivity a sebazáchovy. :!:
DAEWOO NEXIA DOHC 1996- moje 1. osobné motorové vozidlo
CITROEN C4 Seduction 2010
Hyundai SANTA FE -T 2,4 16V 2006
Uživatelský avatar
ninja3
Příspěvky: 114
Registrován: pon led 16, 2006 23:42
Bydliště: Třebíč
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ninja3 »

Ahoj, tak já mám na věc trošičku jiný náhled než většina z vás. Přitom si myslím, že zkušenosti mám asi podobné, ale právě z mých osobních zkušeností vyplývá můj názor. Položme si otázku: Byl by řidičák od 17 na škodu? Drtivá většina odpovědí bude znít ano, i má odpověď zní tak.
Moje osobní zkušenosti: V 18 jsem dostal řidičák a jako nezkušené mládě mě otec nechtěl pustit vůbec za volant. Netrvalo dlouho a našel jsem si práci, kde jsem jezdil a jezdím denodenně. Samozřejmě jako asi téměř KAŽDÝ 18-ti letý řidič jsem začal zkoušet.... Zpětným pohledem (9 let zpět) jsem prostě jezdil jako magor a sebevrah (nepřeháním). Nehoda na sebe nenechala dlouho čekat (1 rok). Převrátil jsem v zatáčce asi 80 km/h auto 2x přes střechu a zdemoloval ho na ŠROT!!! Skončil jsem asi 1 metr od stromu. Nevím jakým zázrakem se mi téměř nic nestalo, (měl jsem 1 škrábanec na tváři a malinko rozřízlou levou ruku) oobojí od vysypanýho levýho okýnka. Naštěstí se mnou nikdo nejel, páč střecha u spolujezdce byla až na odkládacím kastlíku (Favorit). Prostě stáli při mně všichni svatí. Můj spolužák se o rok později v podobný situaci zabil.
A teď, proč se to stalo? Protože za těch pár hodin v autoškole se nenaučíte jezdit, naučíte se pouze ovládat vůz (jako blinkry, brzda, plyn...)
Osobně bych byl pro, aby řidičský průkaz mohli dostat lidi třeba od 16 let, jako v Americe (a to Ameriku rád nemám), ale výhradně by museli od 16 do 18 jezdit v doprovodu rodiče nebo poručníka. Domnívám se, že by to VÝZNAMNĚ přispělo k "vyježdění" mladých řidičů pod dozorem. Až by sedli 18-ti letí řidiči za volant sami, byli by výrazně zkušenější a zvýšila by se, podle mého názoru, bezpečnost na našich silnicích. Záměrně jsem napsal "rodiče nebo poručníka" a ne staršího 18-ti let, páč pak by si posadili vedle sebe o 2 roky staršího kámoše a byli bychom tam, kde jsme byli, jestli né hůř.
To, co navrhuje ten ministr, či kdo to je, je prostě zhovadilost. ŘP od 17, to jsou jen další vraždy a sebevraždy. Omezení rychlosti? Blbost - plynulost dopravy, psychologické hledisko (ty děcka to nevydrží) atd. atd.
Ještě dneska, když si uvědomím, jak jsem tehdy řídil, bych si dal pár facek. Vždyť jsem mohl někoho zabít!!! Ale to si člověk uvědomuje, až čím dýl jezdí....
Co se týče psychotestů, byl bych taky pro. Už jen proto, že auto je úplně stejná zbraň jako příruční revolver. Taky na něj musíte mít zbrojní průkaz. Navíc pistolí zabijete a jdete sedět za vraždu. Proč tak složitě, že? Když se budu chtít někoho zbavit, sednu do auta a prostě ho přejedu a ujedu. V lepším případě se na to nepřijde a v tom nejhorším půjdu na 4 roky do báně za těžké ublížení na zdraví s následkem smrti a za 2 roky mě pustí za vzorný chování. Za tohle bych dával 25 let.
Možná se vám moje názory zdají poměrně dost striktní, ale podívejte třeba na jeden ze severských států (myslím, že je to Finsko, ale možná se pletu), mají tak přísné dopravní zákony (vězení a vysoké pokuty), že se tam velká většina lidí neodváží riskovat. Přesně to bych zavedl i u nás.
Trochu jsem se rozepsal, tak promiňte, příště to bude kratší. :)
Mějte se hezky a jezděte bezpečně a bez nehod. ;)
HHR LT, LPG, r.v. 2009, 17'' ALU Borbet
spotřeba cca 11 ltr. LPG
http://www.ilkyok.taekwondo.cz
Uživatelský avatar
V.Brousek
Příspěvky: 2707
Registrován: čtv zář 02, 2004 20:45
Bydliště: Česká Lípa

Příspěvek od V.Brousek »

Vydáváním ŘP na osobní auta od 17 let ze souhlasem rodičů souhlasím.Sám jsem takto řidičský průkaz získal a svým rodičům za to děkuji.
Daewoo Matíz - Průměr.spotř. r.1999 - 2010 = 5,49/100 km
Hyundai i10 Style průměrná spotř. 01/2012 - 31.12.2012 = 6,34/100 km- ujeto celkem 17 500 km
Uživatelský avatar
Marra
Příspěvky: 222
Registrován: čtv říj 14, 2004 19:28
Bydliště: Nový Jičín

Příspěvek od Marra »

osobně bych povolil řidičák od sedmnácti, ale jen pod dohledem řidiče s praxí.... každopádně bych totálně upravil zkoušky z autoškoly...proč se nás snaží nachytat více správnýma odpověďma na otázku, jak musí být velký praporek na tažném laně atd... když pak nějaké kopyto tak tak udělá praktickou jízdu a pak nezvládá normální provoz?? nezlobte se na mě, já bych teda mnohem zpřísnil kritéria praktické jízdy... pak bychom nemuseli potkávat blondýnky které při couvání nemohou přijít na to, kam natočit kola, abych jela doprava... jasně, i mladí střelci udělají v pohodě papíry, když umí řídit..s tím asi tak lehko nikdo nic nenadělá...
:(
Nexxxia Sedan 1,5 8V RAKETA za 6 l / 100 km
Uživatelský avatar
Pribo
Příspěvky: 208
Registrován: stř říj 20, 2004 10:44
Bydliště: BB
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pribo »

no suhlasim s marou vodicak od 17 ok ale len pod dohladom rodica alebo zakonneho zatupcu a hlavne sprisnit prakticke skusky v autoskole to by potom bolo o mnoho menej omlatenych aut na parkoviskach
stojan
Příspěvky: 14
Registrován: sob kvě 28, 2005 19:15
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od stojan »

No,sam mam vodicak B skupiny iba okolo pol roku,ale absolutne suhlasim s tym ze je to BLBOST :!:
V prvom rade vidim okolo seba,ako jazdi vacsina mojich rovesnikov-kamaratov...K niektorim sa uz VAZNE neodvazim sadnut do auta.Ja jazdim okolo rychl.limitov a snazim sa predvidat,tak si nemyslim,ze by som jazdil zle..Jazdim dost a este saom sa (nastastie) nedostal do kritickej situacie..Ale kamos sa 3 dni po vydani papierov vysypal do stromu..Nastastie sa nikomu nic nestalo,ale tento a dalsie priklady ma len uistuju ze drviva vacsina 18 rocnych ludi nie je dost zodpovednych riadit auto.Nieto este 17rocnych...
Obmedzenia rychlosti su sprostost,ako bolo povedane,treba sprisnit prakticke test v AS a hlavne:zaviest PSYCHOTESTY :!:
Preco ich profesionalni vodici(od C skup.) mat musia a ostatni nie? Ved svojim riskovanim mozu niekoho zabit aj s malym Favoritom,nie len s 20 tonovym kamionom...
Uživatelský avatar
Marra
Příspěvky: 222
Registrován: čtv říj 14, 2004 19:28
Bydliště: Nový Jičín

Příspěvek od Marra »

když jsem dělal papíry na simsona (v šestnácti, protože má maximálku šedesát), tak jsem je dělal s jednim týpkem, který měl perfektně našprtané testy, ale řídit skoro vůbec neuměl. testy dal za plný počet, já za 57 bodů.
Jezdit vůbec neuměl, jako nechci říkat, že jsem supr řidič, ale moje řid. umění se stím jeho nedalo srovnávat, byl malý a hubený, sotva s tou motorkou udržel balanc. On ty testy udělal, nechapu jak,když se mě těsně před jízdou ptal, jakže se to vlastně "přeně" řadí.... nevim kolik tomu komisaři za to dal. nikdy ho nechci potkat na cestě... pak mi začal vyprávět, že mu táta za to , že udělá papíry, koupí Hondu 125 Varadero, která jede 140... tomu typkovi bych do ruky nedal ani babetu!!
Nexxxia Sedan 1,5 8V RAKETA za 6 l / 100 km
Odpovědět

Zpět na „POKEC“