AUTONABIJACKA

Vše co se týká techniky, zapojení, ND

Moderátoři: Blue Lanos, pejee, lomngi

Odpovědět
miki7
Příspěvky: 2
Registrován: úte lis 30, 2010 15:26

AUTONABIJACKA

Příspěvek od miki7 »

moze mi niekto poslat el. schemu udrziavacej autobaterie dakujem
Reklama
 

Uživatelský avatar
Peterek
Příspěvky: 112
Registrován: čtv led 15, 2009 10:30
Bydliště: Ostrava Poruba

Re: AUTONABIJACKA

Příspěvek od Peterek »

moze mi niekto poslat el. schemu udrziavacej autobaterie dakujem
Předpokládám, že se ti jedná o tzv. udržovací nabíjení autobaterie. Jestli ano, tak věz, že jde o pěknou blbost. Dlouhodobé dobíjení nízkým proudem baterii ničí - dochází k pomalému rozpadu desek. Klasický akumulátor potřebuje činnost. Při delším stání (nečinnosti) je ho třeba sem tam vybít a znovu nabít. Nebudu rozebírat a diskutovat o velikostech vybíjecích a nabíjecích proudů - teorií je více, vybíjet alespoň 50 W a nabíjet samoregulovací nabíječkou (dnes většina). Zpočátku nabíjejí proudem téměř rovným kapacitě a s rostoucím nabitím proud klesá do cca 2 A. Je nabito.
stará Škoda OCTAVIE, 2xMB W123, manželka Š100, Olcit (děs a hrůza), Opel Kadet combi, Toyota Yaris (automat), nyní náhodně Leganza přezdívaná "Legolanza" tmavá modrozelená metalíza
ppp
Příspěvky: 3372
Registrován: úte dub 12, 2005 19:24
Bydliště: SC , BA

Re: AUTONABIJACKA

Příspěvek od ppp »

Ako moze neustale nabijanie slabym prudom nicit viac nez kopu cyklov, ktore podporuju tvorbu krystalov siranu a teda rozpad dosiek ? A to vybijanie ako pises kazdy akumulator nici. Sice mozno formuje ale nici. Kazdy akumulator ma konstrukciou a vyrobnym procesom dany isty pocet cyklov, ktore zvladne. Cim su tieto cykly miernejsie, napriklad namiesto vybitia az na 20% (teda v akumulatore ostane len 20% povodneho naboja) je to vybitie len na 80%, tym viac cyklov znesie. Exponencialne viac. Preto je logicke ze dobijanie slabym prudom je sice mnoho milionov ale zase velmi malickych cyklov. Takze aj krystaly siranu budu take male ze sa este zvladnu nabijanim rozpustit cele.
Zase sa nejaky novinar niekde realizoval? Sice som si povedal ze uz na povery ohladne akumulatorov a alternatorov nebudem reagovat ale ked musim tak musim :).
Odpovědět

Zpět na „Technická Sekce“