Musím priznať, že dieseling z posledného príspevku bol vyriešený čiastočne až doteraz, takže skúsim full postup, keďže ja som maturoval, hľadal kade tade po fórach aj ruských a zožralo mi to rok času a po spočítaní nákladov na všetko čo sa urobilo, mi vyšlo 924€, čo mohlo byť o 150€ menej keby existoval best of návod...
Chevrolet Cruze 1.8 104KW LPG, problém s hrkotaním motora a stratou výkonu/ťahu.
Chybové kódy P0365-00, P0014, P0011.
Než sa čokoľvek začne robiť, treba urobiť preplach motora + výmena oleja - odstránenie usadenín z olejových kanálikov.
Treba kúpiť nastavovače vačiek, aj sacej aj vyfukovej: 55567048 a 55567049 - vymeniť ich obe naraz, stačia aj značka NTY alebo MaxGear.
Ďalej treba kúpiť solenoidy nastavovačov vačiek 2ks - 55567050 - vymeniť tiež obe naraz, pred montážou odporúčam z nich odstrániť bočné sitká
Snímače polohy vačiek odporúčam vymeniť tiež - 55565708 a 55565709
Tiež bude možno treba krúžok vačky 55565480 - ten sa dá objednať na aliexprese za pár drobných -
https://vi.aliexpress.com/item/1005003076232976.html
Z dielov je to v podstate všetko a celá sranda sa zmestí do cca 250€ (mňa to vyšlo o 150€ viac lebo jedna sada nastavovačov sa stihla rozbiť kým som prišiel na problém s krúžkom na vačke. )
Tiež treba mať aretačnú sadu na rozvody - servisy ju zvyknú mať ale ak nie, stojí cca 15-20€
Postup:
Jedná sa o klasický postup ako pri výmene rozvodov, avšak: po demontáži rozvodov a nastavovačov vačiek, treba vybrať výfukovú vačku a skontrolovať prstenec/krúžok na jej konci, pokiaľ je jedno uško zlomené, treba ho vymeniť - podľa starého si označiť presnú polohu ako má byť, stiahnúť ho dole sťahovákom, potom nový nahriať a nasadiť presne podľa označenej polohy. Po vychladnutí môže vačka ísť naspäť.
Pri montáži nastavovačov treba dodržať štandardný postup ako pri výmene rozvodov, pozor nastavovače majú na sebe vyznačené body, ktoré sú ale pri správnom nastavení rozvodov vyosené takže nie sú rovno oproti sebe - je to v poriadku.
Ďalej treba vymeniť solenoidy, staré stačí odpojiť a demontovať, na nových odstrániť bočné sitká a namontovať ich.
Ďalej treba vymeniť snímače aj sacej vačky aj výfukovej vačky - na snímačoch netreba šetriť, vlastná skúsenosť - lacný snímač nefungoval vôbec.
To by malo byť všetko - po zložení pokiaľ je všetko správne nastavené a zapojené, musí motor po naštartovaní byť úplne tichý a nesmie byť počuť ani "ranný klepot" (keď olej stečie naspäť do vane počas noci) .
Veľmi vzácny poznatok z drive2.ru -
Pokiaľ auto hlási chybu P0365 - chyba výfukovej vačky a motor hrkoce pri štarte, prípadne hrkoce stále, je na 99% po smrti nastavovač sacej vačky, nie výfukovej!