Vysokoškolské vzdelanie škodí???...

Pokec o všem, co se jinam nehodí.

Moderátoři: Blue Lanos, pejee

Vojta

Příspěvek od Vojta »

Obě moje děti mají vysokou a kupodivu mají i práci. Nám vždycky na střední škole říkali: Teorie nám říká, že v praxi je to úplně jinak.
A můj táta zase říkal: Kdyby osla do Paříže vedli, kůň z něho nebude.
Za bývalého režimu někdo udělal vysokou, v novém zaměstnání ukázal diplom, dostal funkci a i když na to třeba neměl, byl tam.
Dnes se musí každý prosadit sám a mít tvrdé lokty (a pevný žaludek). Praxe prověří. Já jsem byl 38 let THP v nejrůznějších funkcích a zažil nespočet šéfů ať už s tituly, nebo bez nich. A bohužel - s titulem se u nás pořád žije lehčeji.
Reklama
 

Uživatelský avatar
MiSedl
Příspěvky: 442
Registrován: ned kvě 13, 2007 12:54
Bydliště: Most

Příspěvek od MiSedl »

Tyhle studie, já tomu moc nevěřím.Ale řekl bych,že to je jako všude:
Někdo je schopnější a někdo méně schopný vysokoškolák a tak je to také u středoškoláků a vyučených a nedoučených a u blbů a pablbů.
S praxí je to opradu špatný,tedy u lidí po škole.
Daewoo Leganza 2,0 CDX full,kůže,Sencor SCD 5455 MR, rv.98 + Ford KA 1,3 , rv.98,červený mazlík pro manželku.
http://s8.gladiatus.cz/game/c.php?uid=35270
Klikni a uvidíš kdo jsem
-peha-
Příspěvky: 9225
Registrován: stř říj 04, 2006 18:33
Bydliště: Rožňava-SR,pôvodne Teplice-CZ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od -peha- »

Ale jiste je to tak ako píše Vojtík lebo fakt dneska Ti môže šéfovať aj debil bez titulu a keď je dakdo šikovný tak sa presadí a tie lakte treba mať vážne tvrdé a žalúdok velmi dobrý - proste sme lidi nó :D :D :D
Topol
Příspěvky: 1842
Registrován: pát led 07, 2005 21:44
Bydliště: Nový Bor

Příspěvek od Topol »

-peha- píše:Ale jiste je to tak ako píše Vojtík lebo fakt dneska Ti môže šéfovať aj debil bez titulu a keď je dakdo šikovný tak sa presadí a tie lakte treba mať vážne tvrdé a žalúdok velmi dobrý - proste sme lidi nó :D :D :D
Pěkný den :D
Tak nějak souhlas ale i když v jedný pohádce,myslím od Čapka tam byl drvoštěp a udělali z něj dr-Voštěpa a teď už nevím jestli dostal i princeznu :lol:
Ať nám jezdí a nezlobí :P
lucass
Příspěvky: 22
Registrován: pát črc 06, 2007 19:04

Kancelářská krysa Ing. Lucass;)

Příspěvek od lucass »

Petr Soukup píše:
-peha- píše:No kdo by makal predca já zatial v troch robotách ale jeden nikdy nevie možno sa rozrastiem :lol: :lol: :lol: Proste já nie som vysokoškoláč ale manuál :lol: :lol: :lol:Jo a mladá ona nechce zostať v kanclíku aale chce robiť forézného detektíva v teréne :lol: :lol: :lol:
Takže zase zbydou "stary" blbci co se učily,aby pak makaly a mladý nás budou komandovat z kanclu. :roll: :roll: :roll:
Mohu ti říct, že bych radši makal, ale stále je práce kancelářské krysy, kterou dělám, daleko lépe placená, i když psychicky náročnější. Občas si ale stejně dám nějakou brigádku u strejce ve stavebnictví, protože je to pro mě psychický relax a člověk mezi makáči přijde na jiné myšlenky. Akorát jak říkám, finance jsou pro mě zatím priorita, a těch se dočkám spíše v tom oboru, ve kterém na HPP dělám.

Co se týče vysoké školy, musím potvrdit, že VŠ dá jen hromadu teorie a v mnoha případech i celkem rozhled. Ale ta praxe... Ta prostě chybí, a kdo v tom oboru, který studuje, nedělá alespoň na částečný úvazek už v průběhu studia, aby si tu teorii s praxí pěkně spojil, má po VŠ problém a nemůže čekat závratné ohodnocení a hrát jen na to, že má titul. Navíc na mnoha VŠ je titul jen o tom, kdo se co dokáže naučit nazpaměť a odkvákat to... Což je špatné.
Daewoo Nexia 1,5 Hatchback, r.v. 1995, zelená metalíza
Uživatelský avatar
Ivoš
Příspěvky: 5567
Registrován: pát pro 01, 2006 08:52
Bydliště: Pardubice,CZ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivoš »

Já si dokonce troufám tvrdit, že to je tak na drtivé většině VŠ v Čechách.
Třeba na Univerzitě Pardubice, kterou jsem navštěvoval, nemá většina kantorů o praxi ani páru a hustí tam do lidí nesmysly, které s daným oborem (konkrétně mluvím o oboru Informatika ve veřejné správě) nic společného.

Neříkám, VŠ dneska otevře mnoho dveří a titul zaručuje ten nejlepší start do života, ale spoustě lidem ani tohle nepomůže, jelikož nejsou životaschopní.
Chevrolet Spark 1.0 LS, r.v.2010, klima atd., tmavě hnědá metalíza
PavelZ
Příspěvky: 1422
Registrován: čtv lis 06, 2003 10:36

Příspěvek od PavelZ »

Muco píše: Dovolím si poznamenať,že to autor pochopil velmi dobre čo napísal.-JE TO V PORIADKU-!!! Zcestné to nemyslím,že je,len sa nad tým zamysli a prídeš na to,že tam chyba nie je ani v písaní,ani v myslení.To by myslím ludia ťažko reagovali na túto tému,keby to bolo ako ty hovoríš -zcestné... :? :? :? ...nakoniec podľa tých reakcií to ľudia pochopili až veľmi dobre-je to tak ako to aj ty píšeš,len si to vysvetlil trochu v "ružovejšej"farbe a nerob zo mňa dementa !!!! Ty to dobre vieš,že tam nič nepochopiteľného nie je ani v názve a ani v odsekoch... ;) ;) ;)
No tak nadpis: "Vysokoškoláci sú náchylnejší na demenciu". Studie, na kterou se autor odvolava, k zadnemu takovemu nazoru ani okrajove nedochazi. Takze bud se autor odvolava na nejakou jinou studii, nez tu kterou cituje, nebo citovanou studii nepochopil. Takze nadpis zcestny je. Prvni odstavec "Vedci zistili, že lepšie vzdelanie môže urýchliť nástup demencie.". Citovana studie tvrdi, ze u vzdelanejsich osob je nastup choroby opozdeny, ale jeji prubeh je pak rychlejsi. Kazdy uz si muze sam udelat obraz, jestli jsou tato dve tvrzeni ekvivalentni. A nakonec netvrdim o nikom, ze je dement. Tuhle hypotezu overovali citovani vedci na skupine lidi u kterych se demence vyvinula a jen srovnavali prubeh choroby s ohledem na vzdelani zucastnenych osob. A nepochopitelneho tam opravdu nic neni.
Uživatelský avatar
Kessler
Příspěvky: 1676
Registrován: úte lis 08, 2005 10:43
Bydliště: Brno-střed Československo
Kontaktovat uživatele:

Re: Kancelářská krysa Ing. Lucass;)

Příspěvek od Kessler »

lucass píše:Co se týče vysoké školy, musím potvrdit, že VŠ dá jen hromadu teorie a v mnoha případech i celkem rozhled. Ale ta praxe... Ta prostě chybí, a kdo v tom oboru, který studuje, nedělá alespoň na částečný úvazek už v průběhu studia, aby si tu teorii s praxí pěkně spojil, má po VŠ problém a nemůže čekat závratné ohodnocení a hrát jen na to, že má titul. Navíc na mnoha VŠ je titul jen o tom, kdo se co dokáže naučit nazpaměť a odkvákat to... Což je špatné.
Tak tohleto bych podepsal...

...a ten částečný úvazek, to asi záleží jak na které škole, ale já kdybych chtěl souběžně se školou někde na částečný úvazek pracovat, tak bych musel to studium nějak voblbnout, nechodit na většinu přednášek a tak...což zase nejde, protože bych s takovou vyletěl...už tak mám co dělat, abych se na škole udržel...

...no...tak jsem si postěžoval a teď zpátky ke skriptům... :lol:
'89 Daewoo Racer 1.5 -> '98 Škoda Felicia 1.3 -> '77 Mercedes-Benz W123 240D - Das Auto
Uživatelský avatar
alvin
Příspěvky: 4357
Registrován: pát črc 13, 2007 23:11
Bydliště: Bratislava ,pôvodne Nitra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od alvin »

Vysokoškolské vzdelanie ešte samo o sebe z nikoho inteligenta neurobila a naopak,kto nemá výšku ešte neznamená,že by nebol dostatočne inteligentný,proste prirodzaná inteligemcia nepustí,ak je raz niekto hňup,tituly pred menom a za menom z neho intelektuála ani inteligenta nespravia,ostane hňupom. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
DACIA Sandero 1.0 SCe Arctica -"Šándor" , ex-HUNYADI GETZ 1.1i/2004,zvaný "Veľrybák" , predtým MATIZ 0.8/2003 alias "Šunkovec", na ten nedám dopustiť, ešte predtým TICO SX (1996), okrem toho v minulosti 2x Opel ASTRA, SEAT IBIZA, Š100, Š120L
Uživatelský avatar
Iveta
Příspěvky: 518
Registrován: pon kvě 15, 2006 22:29
Bydliště: Rožnov pod Radhoštěm

Příspěvek od Iveta »

No tady to téma se teda pěkně rozjelo. Já taky souhlasím s tím že vysokoškolské vzdělání z nikoho inteligentního člověka neudělá. Ale díky vyššímu vzdělání má člověk větší šanci dělat práci která ho baví a taky má větší výběr při hledání zaměstnání. Tak to prostě je , vím to sama když jsem sháněla práci a vzdělání je pro zaměstnavatele důležitější než praxe. Nechci snižovat učiliště a řemesla protože zase manuálně zruční jedinci jsou důležití a beru to tak že každá profese je potřebná. Ale svým dětem chci umožnit vzdělání podle jejích představ a pak už záleží jenom na nich jak s tím v životě naloží. Rozhodně se podle mě tyto investice vyplatí. Tolik jenom můj názor. ;) ;)
Uživatelský avatar
Ivoš
Příspěvky: 5567
Registrován: pát pro 01, 2006 08:52
Bydliště: Pardubice,CZ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivoš »

No tak to je jasný, je to jak říkáš ;)
Chevrolet Spark 1.0 LS, r.v.2010, klima atd., tmavě hnědá metalíza
Uživatelský avatar
Muco
Příspěvky: 930
Registrován: pát úno 23, 2007 08:47
Bydliště: Banská Bystrica

Příspěvek od Muco »

alvin píše:Vysokoškolské vzdelanie ešte samo o sebe z nikoho inteligenta neurobila a naopak,kto nemá výšku ešte neznamená,že by nebol dostatočne inteligentný,proste prirodzaná inteligemcia nepustí,ak je raz niekto hňup,tituly pred menom a za menom z neho intelektuála ani inteligenta nespravia,ostane hňupom. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
To-to-to- to je ono...!!! Verím tomu,že drtivá väčšina z nás -ak nie všetci-sme sa stretli s vyštud. ľuďmi ( s VŠ) ,ktorí naozaj s inteligenciou nemajú veľa spoločného.Tak,tak...napr.nejaký Ing.bude mať v hlave veľa-veľa z ekonomiky a bude riaditeľom napr.nemocnice... a evidentne do toho nebude vidieť a ku všetkému si nedá ani poradiť od "skúsenejších v obore",tak o čom je tá jeho škola...Okrem toho,že bude len gumený pajác,ktorého treba poslúchnuť...(to som si len vymyslel..).Ten pevný žaludok v tomto prípade musí mať ten lekár..a tak to je všade vlastne:lol: :lol: :lol:


To IVKA-to je samozrejme jasné. Neide tu ani o to,čo sa vyplatí a čo nie,proste dnes bez VŠ si v podstate ako keby bez vzdelania.
Ak pôjdeš len o pár rokov dozadu,maturitu uznávali všetci ako úplné str.vzdelanie s plným rešpektovaním,vteda výučný list bol taký,že...-"no dobre,má akože str. školu.... Dnes??? je to asi takto: ak ukážeš mat.vysvedčenie,berú ťa ako za totality s výučným listom ,s diplomom ako s maturitou v 80rokoch a doktorát je dnes ako vysoká škola za totality...(trochu som to skomplikoval,ale snáď sa v tom vyznáte).Aspoň to ja takto vidím ;) ;)
Naposledy upravil(a) Muco dne ned pro 09, 2007 13:53, celkem upraveno 1 x.
Vlastnil som Kalosa(2006),terazky mám TOYOTU yaris VVTi 1.0 /51kW
Zrýchlenie z 0-100km/h : nestíham to zmerať.. ;-))
Preťaženie : od xxxG do - xxxG a aj viac - nedá sa to vyrátať :-(
Reálna spotreba - priemer cca 5/L
+DAEWOO mikrovlnku od r. 1996-do dnes
Obrázek
Uživatelský avatar
Krtek
Příspěvky: 3382
Registrován: sob zář 18, 2004 13:12
Bydliště: Příbram / skoro Beroun
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Krtek »

Já mam zkušennosti že čim víc škol, tim větší idiot :shock: V praxi znam maximálně 2-3 ing kterejm to myslí a josu opravdu použitelní a jejich vzdělání je jim přínosem. Jinak je to spíš na obtíž. A podobná kategorie jsou lidi z gymplu. A už vůbec nemluvim o docentech a různejch csc (celkom spokojený cikán :D ), rndr, paedr...

Dneska kdbych šel na školu tak jdu někam na zámečníka nebo truhláře nebo tak něco. Dělam tak nějak polokancelářsky a když vidim jak chybí řemeslníci, je mi smutno. Ale zas je dobře že si snad vydělaj.

A nemylsim si že by pokaždý vejška znamenala lepší šanci sehnat místo. On pak takovej vysokoškolák hned všechno nepřijme. Onehdá sem viděl něco v TV jak nemohli na pracáku lidi do práce. Byla tam mladá holka která řikala že tohle né, že má školu. Jsem zastánce toho aby si každej alespoň zkušební dobu ve frimně prošel jako obyčejnej dělňas, aby mu práce nesmrděla.
Jezdim:
Modrá Suzuki Vitara 2017 alias Vitoušek alias Mastodontek
ex
Zelenej Soptík - Daewoo Nubira 3 alias Lacetti sedan LPG

Manželky:
Modrej Žužlík - Chevrolet Matiz alias Spark 1.0 SE Elite.
http://www.krtkovo.estranky.cz
Bydlim - skoro Píbram
Uživatelský avatar
Muco
Příspěvky: 930
Registrován: pát úno 23, 2007 08:47
Bydliště: Banská Bystrica

Příspěvek od Muco »

No počkaj ...! za tieto slová od niekoho vyfasuješ :lol: :lol: :lol: :lol:


Inak ma teraz napadla(vlastne spisovne-..."mi napadla") jedna smutná skutočnosť.

Mal som kolegyňu v nemenovanom povinne platenom rádiu...Bola tam dlhé roky zamestnaná ako hud.redaktor-vyučená Mgr.odbor matematika.Prišiel jedného pekného dňa mladý doslova fagan -33ročný riaditel-(tiež Mgr.ekónom a mimochodom čirou náhodou bývalý spolužiak bývalého-vtedy ešte činného gen.riaditeľa ) .Začal tam machrovať a všetko,čo sa dlhé roky budovalo to jedným šmahom zmietol zo stola.Ja som tam vydržal pod jeho vedením 2roky a musel som odtiaľ zdrhnúť a VEĽMI NERAD,lebo ma veeelmi bavila moja robota!!!!)Po nejakom čase po mne odišla tá spomínaná kolegyňa do "civilu"-proste zredukoval počty p.riaditeľ a žena,ktorá robila dlhé roky v tejto inštitúcii,musela zháňať robotu.
To by ešte na tom nebolo nič zlého,len paradox v tom je ten,že nevedela si zohnať robotu,lebo do školy už nemohla,lebo predsa len skoro 20rokov sa tomu nevenovať...nič moc,ale najsmutnejšie na tom je to,že bola hotová z toho,keď ju nezobrali za chyžnú v jednom hoteli-mimochodom sa tam docela slušne zarába,lebo vraj táto robota je dosť podradná na pani Mgr.A čo mi ešte hovorila,vraj dosť dlhý čas bol ten flek voľný a nakoniec tam zobrali jej známu kamošku,ktorú tam vlastne ona sama zo srandy poslala,lebo výšku nemá,tak ju možno zoberú...stalo sa... :? :? :? :?
Vlastnil som Kalosa(2006),terazky mám TOYOTU yaris VVTi 1.0 /51kW
Zrýchlenie z 0-100km/h : nestíham to zmerať.. ;-))
Preťaženie : od xxxG do - xxxG a aj viac - nedá sa to vyrátať :-(
Reálna spotreba - priemer cca 5/L
+DAEWOO mikrovlnku od r. 1996-do dnes
Obrázek
Uživatelský avatar
Kessler
Příspěvky: 1676
Registrován: úte lis 08, 2005 10:43
Bydliště: Brno-střed Československo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kessler »

Krtek píše:A podobná kategorie jsou lidi z gymplu.
Tak dík teda... :evil: :twisted:

Gympl nech bejt...já jsem byl vděčný za to, že jsem mohl po páté třídě vypadnout z nenáviděné základky někam pryč...akorát nevýhoda je ta, že teď musím chtě nechtě tu vysokou udělat...maturita z všeobecného gymnázia není u zaměstnavatelů zrovna oblíbená... :D
'89 Daewoo Racer 1.5 -> '98 Škoda Felicia 1.3 -> '77 Mercedes-Benz W123 240D - Das Auto
Odpovědět

Zpět na „POKEC“