Příspěvek
od Skodovak » stř led 06, 2021 11:21
Slam: U nového auta je to složitější. Z dnešní nabídky aut si vybrat není problém pro někoho, kdo potřebuje přemisťovadlo z bodu A do bodu B, případně chce klimu, výhřev sedaček, malou spotřebu, připojení auta k mobilu.....
Ale najít v dnešní nabídce auto, které splní poněkud náročnějši požadavky, to je problém. Zrovna nedávno jsem se tomuto věnoval a hledal, co si pořídit. Požadavky? Nějaký slušnější spolehlivý motor, který něco najede, kterému nedělá problém konzumace LPG (naftu pro svůj vozový park neuvažuji), výbava čítající výhřev sedaček, klimu, rádio, ale také hezký dizajn, který se mi bude líbit, a to jak exteriér, tak především interiér, rozumná cenovka pro normálního "smrtelníka", no a především AUTOMAT (DSG ani robota za automat nepovažuji, měničový automat jsem si jednou zamiloval, tak nechci náhražku), protože jsem zjistil, že mi v autě s automatem řazení nejen nechybí, ale zejména ve městě mi naprosto vyhovuje. A do práce i z práce jezdím přes město.
Výsledek? Z dnešní produkce aut jsem si prostě nevybral, a nakonec jsem skončil u Saaba z roku 1994.
Starší (kolem roku 2004, nevim přesně kdy se tyhle generace začaly a přestaly dělat) Volva jako V70, S80, S60 jsou i po letech krásné, s korozí nemívaj problémy, motory jsou držáky, a o bezpečnosti si nedovolím pochybovat, kdybych chtěl větší auto tak neváhám. Jak to vypadá s jejich aktuální produkcí netuším, čína umí dělat jak šmejdy, tak velmi kvalitní výrobky, které si ovšem nechá zaplatit, což většina objednavatelů výrobků z číny nemá v úmyslu podstupovat. Nová Volva jsem zblízka nikdy neprohlížel, nebyla příležitost, tak netuším. Kdybych ale chtěl bezpečného kombíka pro rodinu a nevadilo by mi koupit starší kus, s V70 druhé generace bych neměl moc možností šlápnout vedle. Příznivci nafty tam najdou perfektní pětiválec s turbem, ze kterého přesednout do nějakého koncernového TDI je velmi nepříjemné. Příznivci benzínu najdou opět pětiválce, a to od atmosferických 2.4 o výkonu 103-125kW či turba, kde nízkotlakého turba (LPT verze 147kW) bych se vůbec nebál, protože nájezd 500 000km je pro tyhle motory konec záběhu, a není problém najít kousky, které třeba i na LPG jezdí už přes 700 000km.
Dokud nás STK nerozdělí!!
EX Daewoo Matiz S0,8 rv. 1998, najeto 200 000km (už na něj nebyl čas)
Daewoo Leganza 2.0 LPG rv. 1999, najeto 306 000km